В Истанбул потегли най-бързото метро в Европа със скорост от 120 км/ч


25 Jan 2023

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган откри само преди няколко дни нова високоскоростна метролиния в Истанбул, свързваща сърцето на града с мега летището в покрайнините, което беше обявено за най-натовареното в Европа през 2022 г. 34-километровата връзка тръгва от квартал Kağıthane и минава през кварталите Eyüpsultan и Arnavutköy, преди да стигне до аерогарата.

По време на церемонията по откриване, Ердоган коментира, че благодарение на новата метролиния вече е възможно да се стигне до летището на града от централните части за само 24 минутри. Беше отбелязана и скоростта, с която влаковете ще се движат - 120 км/ч, което според турските медии е най-високата скорост за метро в Европа.

„Вътрешно проектираните и произведени превозни средства, които ще работят по линията, също ще работят с домашни батерии. Турция доказа своята сила и способност в изграждането на линията на метрото с този проект пред целия свят“, подчертава Ердоган. „Повечето от въведените в експлоатация линии на метрото през последните години са проекти, изградени от нашето Министерство на транспорта и инфраструктурата“, добави той.

Лукс от Китай!