Китай е готов с първия водороден трамвай

  • Водородни трамваи се разработват в Китай от поне няколко години Водородни трамваи се разработват в Китай от поне няколко години
  • Корея изглежда също работи по такъв и ще е любопитно коя страна първа ще пусне подобно превозно средство по улиците Корея изглежда също работи по такъв и ще е любопитно коя страна първа ще пусне подобно превозно средство по улиците

25 Jan 2023

Консорциум между китайските CRRC Changchun Railway Company и Chengdu Rail Transit е създал първия водороден трамвай в света, съобщават китайски медии, цитирани от Interesting Engineering. Изданието уточнява, че водородни трамваи и влакове вече съществуват, но този е първият, който ще се движи в градска среда, където рискът е по-голям.

 

Прототипът е показан за първи път на 18 януари 2023 г. Супер трамваят развива 160 км/ч и стъпва на платформата на конвенционален електрически трамвай.

На борда на водородния трамвай има WiFi и контакти за зареждане на устройства. По-същественото обаче е, че водородната технология ще позволява прокарването на трасето на трамвая без опъване на контактна мрежа, което е съществено в гъстонаселените градове на Китай. Пробегът с едно зареждане на водородните резервоари достига 600 км. Засега не откриваме повече технически подробности за водородния трамвай, но очакваме Китай скоро да разкрие плановете си в тази посока.

Страната се надява до две години да има 50 хил. водородни превозни средства. В момента в страната има около 270 станции за зареждане с водород.

 

Много практичен и интересен!