Audi Activesphere е луд SUV, който се превръща в пикап

  • Галерия с 12 снимки Галерия с 12 снимки

27 Jan 2023

Audi показа поредния си “сферичен” прототип – Activesphere. Четвъртият модел от гамата е нещо средно между Q8 и e-tron GT, като може да се превръща в пикап. Каросерията е тип 4-врато купе, но вдигната на кокили. Излишно е да казваме, че Activesphere е изцяло електрически, нали!?

 

22-инчовите джанти са обути в офроуд гуми с размер 285/55 R 22, но не очаквайте серийният вариант (когато и ако има такъв) да запази нещо от офроуд елементите. Идеята с плъзгащото се задно стъкло, което превръща Activesphere в пикап, е готина, но също толкова далечна от конвейера, колкото кола, която може да прави мусака. Въпросният пикап побира две колела, а покривът има вграден багажник за ски.

В офроуд режим колата се вдига с цели 40 см, а при магистрално каране се залепя за пътя, като съответно клиренсът може да се регулира от 168 до 248 мм.

Интериорът е точно толкова футуристичен, колкото бихте очаквали от концептуално Audi. Насрещно отварящите се врати ала Rolls-Royce са комбинирани с липсваща Б-колона. Таблото е лишено от каквито и да е екрани, защото в бъдещите коли функциите ще се управляват с жестове и гласови команди, както и чрез сканиране на посоката, в която са насочени очите ви. В автономен режим цялото табло се скрива, включително воланът, за да отвори повече място за шофьора и спътника му. Вместо тунел за скоростната кутия и кардана, Activesphere има отделение за храна, което предлага подгряване или охлаждане на съответните напитки и манджи.

Голямото Audi (дължината е 4,98 м) стъпва на платформата PPE, която ще се използва от идващото скоро A6 e-tron. Архитектурата е 800-волтова, което осигурява бързо зареждане. Концептуалният модел разполага с 442 к.с. и 720 Нм, батерията е с капацитет от 100 кВтч и осигурява до 600 км с едно зареждане, като поддържа зарядни с мощност до 270 кВт (24 минути от 5 до 80%). Виждате, че тук няма нищо футуристично – това са числа, които Audi съвсем скоро ще предлага в A6 e-tron.

 

Много практичен и интересен!