Българската Dronamics ще доставя автономни дронове за Австралия


02 Feb 2023

Българският стартъп Dronamics сключи нов договор за производство и доставка на Black Swan. Десет броя от Черния лебед ще бъдат доставени на австралийската аерокосмическа инженерингова компания Quickstep, за да бъдат използвани от нейната дъщерна фирма Aerostructures.

 

Dronamics е първата в света компания, която получи европейски лиценз за летене на автономни дронове. Малките самолети, проектирани и произведени у нас от екип от 150 инженери, ще полетят за първи комерсиални полети още тази година. Dronamics смята да достави първите три дрона от новата поръчка до края на 2023 г., а останалите седем – през 2024 г. Сделката е на стойност около 5,5 млн. долара – по 550 хил. долара за дрон.

Автономният дрон Black Swan се разработва от близо десет години. Той може да транспортира товар с маса до 350 кг на разстояние до 2500 км. Целта на Dronamics е да революционизира товарните превози чрез безпилотни дронове, които да се движат по-бързо и по-евтино в сравнение с конвенционалните самолети. Компанията има договори и провежда тестове с летища в Щатите, Австралия и Европа. На Стария континент дроновете първоначално ще летят от летища в България, Малта и Италия.

 

Първородната Godzilla!