Батерията на Audi e-tron излетя от колата при катастрофа


02 Feb 2023

Враговете на електромобилите с радост споделят всяко видео на горяща Tesla или друга електричка. Но истината е, че всички изследвания сочат електрическите коли като по-сигурни при катастрофа в сравнение с конвенционалните бензинови и дизелови модели.

В тази връзка е доста плашещо да се види какво се случва с едно канадско Audi e-tron, претърпяло тежък инцидент в Ричмънд, провинция Британска Колумбия в западната част на Канада. Германският кросоувър се удря със седан Toyota, при което се превърта няколко пъти, като помита всичко пътя си, а блокът с батериите изхвърча от колата и се плъзга на метри от нея от другата страна на пътя, преди да се запали. Не знаем дали отделянето на батерията в случай на инцидент е проектирано с цел безопасност или случката от Канада е случайно стечение на обстоятелствата. При някои суперколи отделянето на най-тежката част (двигателя) в случай на тежка катастрофа е замислено с цел по-голяма безопасност за пътниците.

За щастие шофьорите и на двете коли се отървават без сериозни наранявания. 31-годишният водач на e-tron се отървава с уплах, а 49-годишният шофьор на Toyota-та е откаран в болница с леки наранявания и без опасност за живота.

Снимки: Electrek

 

Много практичен и интересен!