ЕК позволява кемперите над 3,5 тона да се карат с категория “В”


04 Feb 2023

Твърде вероятно е Европейската комисия да даде зелена светлина кемперите над 3,5 тона да могат да се управляват с категория "В". На 1 март 2023 г. предстои редовно заседание на ЕК, на което по програма следва да се разгледа Пакетът за пътна безопасност. Едно от предложенията там е да се увеличи максимално допустимата маса за управление на МПС с шофьорска книжка категория "В".

Ограничението от 3,5 тона за категория "В" с годините създава все по-голям проблем за кемпер индустрията, особено с навлизането на електрическите кемпери. Освен това с годините се добавят много допълнителни системи за сигурност, заради които кемперите стават все по-тежки и е все по-трудно да се вместват в ограничението от 3,5 тона.

Моделите над 3,5 тона са все повече и все по-популярни, но за тях е необходима по-високата категория “C” като за камион, а и се плащат повече такси при пътуване.

Дори ЕК да вземе положително решение на 1 март, след това всяка от страните членки ще трябва да направи промените в собственото си законодателство, което ще отнеме доста време – може би дори две години.

 

Лукс от Китай!