Най-евтиното електрическо Volvo идва през лятото


07 Feb 2023

Volvo усилено разширява гамата си от електромобили. След дебюта на най-големия модел на марката – новия EX90 – до няколко месеца ще видим и най-малкия – EX30. 

Новият модел ще бъде разположен под актуалните XC40 Recharge и C40 Recharge и ще бъде най-евтиният начин да карате електрическо Volvo. Премиерата се очаква през юни с начало на продажбите в края на годината. Базовата версия ще струва под 100 хил. лв.

Най-добрите рендъри, които сме виждали дотук, са на колегите от Motor1. EX30 ще стъпва на платформата SEA на Geely (компанията майка от Китай) и по-късно ще се сдобие с луксозна версия с емблемата на Polestar. Между другото Smart #1 използва същата платформа.

По всяка вероятност базовият модел ще идва с един електромотор и задно предаване, но по-скъпите варианти ще бъдат с два електромотора и двойно задвижване, като мощността им ще бъде над 400 к.с., въпреки малките размери на EX30. Пробегът с едно зареждане на батерията с капацитет 58 кВтч при базовия модел ще е по-малък от този на XC40 – вероятно около 350 км. Ще се предлага и вариант с по-голяма батерия и пробег около 420-450 км.

Рендъри: Motor1, AutoCar, WhichCar, Aroged, AutoExpress

 

Първородната Godzilla!