Пускат непоказвани досега кадри от откриването на “Титаник” през 1986 г.

  • Компютърна възстановка на корабокрушението Компютърна възстановка на корабокрушението

15 Feb 2023

Океанографският институт “Уудс Хол” ще сподели непоказвани до този момент кадри от откриването на потъналия “Титаник” преди 37 години. Става въпрос за видео материали, заснети от екипа на дълбоководния изследовател Робърт Балард. Потъналият кораб е открит след дълго търсене на 1 септември 1985 г. – над 70 години след потъването си. Откриването на прочутия кораб става със съвместните усилия на масачузетския океанографски институт “Уудс Пол” и Френския океанографски институт. 

 

Останките на “Титаник” след сблъсъка с айсберга са намерени на приблизителна дълбочина от 3780 метра под морското равнище. Както е известно, при катастрофата, довела до смъртта на близо 1500 пътници, “Титаник” се разполовява. Носът и предната част са по-добре запазени, докато кърмата и цялата задна половина са напълно разрушени и разпръснати на около 600 метра от носа на кораба.

Девет месеца след откриването на останките на кораба, на мястото е изпратена триместната подводница Alvin. Кадрите, които ще бъдат публикувани тази вечер, са направени от нея. Точният час на премиерата е 2:30 българско време в нощта на 15 срещу 16 февруари 2023 г.

 

Лукс от Китай!