Електрическият Cayenne идва през 2026 г.

  • Галерия с девет снимки на актуалните Cayenne GTS и Turbo GT, както и на концептуалния 357 Vision Галерия с девет снимки на актуалните Cayenne GTS и Turbo GT, както и на концептуалния 357 Vision

20 Feb 2023

През 2022 г. Cayenne беше най-продаваното Porsche, следван от Macan. Напълно обновеният Cayenne ще се появи през пролетта, което ще позволи животът на актуалното поколение да бъде удължен поне с още 2-3 години.

 

Изглежда, че през 2026 г. Porsche ще го замени с изцяло електрически Cayenne. Той ще стъпва на същата платформа, на която и Macan – PPE. Тя ще бъде използвана и от Audi за A6 e-tron. Година или две по-късно Porsche ще е готов и с новия си супер SUV – директен конкурент на Range Rover, BMW X7 и Mercedes GLS. Той също ще е изцяло електрически и засега е известен като K1. Очаква се K1 да използва не 800-волтова, а нова 920-волтова платформа, която ще позволява по-бързо зареждане от това на всяка известна в момента електрическа кола.

Връщаме се към следващото поколение Cayenne. То със сигурност ще бъде по-мощно и бързо от Macan. За новия електрически Macan знаем, че ще има над 600 коня и 1000 Нм, така че при Cayenne очаквайте още по-внушителни числа: над 700 коня и 1200 Нм, комбинирани с батерия с над 100 кВтч. 800-волтовата архитектура ще позволява обичайно бързо зареждане, като при Taycan – от 10 до 80% за около 25 минути. Все още не е ясно дали новото поколение Cayenne ще предлага някакъв вид двигатели с вътрешно горене – под формата на хибриди и плъгин хибриди. Твърде вероятно е такива все пак да са налични, като се има предвид, че забраната за коли с ДВГ в Европа ще бъде въведена едва девет години след появата на модела.

 

Много практичен и интересен!