Започнаха тестовете във Формула 1, първият старт е след седмица!

  • Галерия с 20 снимки от първия ден на тестовете Галерия с 20 снимки от първия ден на тестовете

23 Feb 2023

Формула 1 се завръща! От днес до събота (23 - 25 февруари 2023) отборите ще тестват на пистата “Сахир” в Бахрейн. Това ни дава възможност за първи път да видим болидите в реалното им състезателно амплоа, след като някои от екипите досега бяха показали миналогодишните коли с новите цветове.

Хамилтън, Ботас и Магнусен се възползват да разгледат новия Red Bull за първи път. Шпионажът не е това, което беше...

Всички погледи са насочени към Mercedes и Ferrari – ще успее ли някой от двата отбора да се върне в битката за титлата с Red Bull и Макс Верстапен? В същото време обаче в средата на решетката ври и кипи, а Alpine, McLaren и Aston Martin имат амбиции за нещо повече от битка за четвъртото място. И трите отбора са с нови състезатели, като между тях се получи любопитна въртележка, от която изглежда най-потърпевш се оказа отборът на Alpine – Алонсо изненадващо премина в Aston, а McLaren открадна младия талант на френския екип Оскар Пиастри.

Williams, Haas, Alfa Romeo и Alpha Tauri до един също имат амбиции да се върнат в битката за позициите непосредствено след водещите отбори. Засега специалистите се въздържат от прогнози, но още след първия ден от тестове ще знаем малко повече за разпределението на силите. 

 

 

Тридневните тестове са изключително съществени за отборите, защото са единствените преди началото на сезона следващата седмица. Всеки от десетте екипа разполага с по един болид за тестовете. В трите дни ще има общо шест сесии по четири часа и 15 минути всяка – по една сутрин и следобед, като повечето отбори ще редуват пилотите си в двете сесии. 

Както винаги, времената от тестовете не бива да се приемат като финално мерило за формата на отборите, но със сигурност успешно представяне ще включва възможно най-много направени обиколки, комбинирани с добри времена. Колкото и да повтаряме, че най-бързият в състезания не е задължително да е най-бърз и в тестовете, то трябва да признаем, че миналата година Макс Верстапен беше най-бърз в тестовете и след това стана шампион с 15 победи от 22 старта.

Снимки: F1.com, Autosport

Първородната Godzilla!