Обмислят нова единна е-книжка за целия ЕС


01 Mar 2023

Европейската комисия предлага създаването на единна европейска шофьорска книжка, която да замени съществуващите в момента 27 вида книжки във всяка от страните членки. Новата книжка ще бъде електронна и ще бъде валидна на територията на всяка от страните в съюза. В момента книжките на всяка от членките се признават в останалите, но само за кратък престой. Създаването на обща книжка вероятно ще бъде допълнено и от свързването на електронните системи на Пътна полиция във всяка от членките. Идеята е при пътуване в чужбина нарушителите по-лесно да бъдат идентифицирани. По данни от 2019 г. близо 40% от нарушенията остават ненаказани заради липса на единна система, която да разчита и познава регистрационните номера от чужди страни.

Друга сериозна промяна предвижда книжка да може да се вземе по-рано – от 17-годишна възраст. До навършване на 18 г. младите шофьори ще могат да шофират само с придружител.

Предвид твърде различната степен на трудност за придобиване на книжка в отделните страни на ЕС, вероятно изпитите ще бъдат уеднаквени поне в някаква степен, за да не се стига до изпитен туризъм. Предвижда се обучение за работа с асистиращи системи в автомобила.

Категория “В”, която в момента обхваща превозни средства с маса до 3500 кг, вероятно ще бъде разширена. Причината е, че някои кемпери и по-големи електромобили, тежат над 3500 кг и в момента изискват книжка за камион.

 

Лукс от Китай!