Германия възрази срещу забраната на нови коли с ДВГ през 2035 г., гласуването е на пауза


06 Mar 2023

Германия е изказала своите притеснения относно последствията за автомобилната индустрия в случай, че от 2035 година бъде забранена продажбата на чисто нови леки автомобили с двигатели с вътрешно горене. Всъщност, това не е чак толкова изненадващо, имайки предвид, че високопоставени лидери от Берлин са разговаряли със свои колеги от Италия и Франция по темата. Изглежда след тези разговори не всичко е изяснено и финализирано.

Европейският Съюз е отложил ключово гласуване по приемането на проекта за забрана на коли с ДВГ от средата на следващото десетилетие. Това съобщава Automotive News, като обяснява, че въпросното гласуване е трябвало да се случи във вторник миналата седмица. Очаквало се е процедурата да е рутинна, но към момента тя е на пауза, което означава, че новият закон все още не е приет.

Смята се, че Германия и представители на ЕС в момента са в разговори в търсене на компромисен вариант за използване на ДВГ, работещи на екологични горива след 2035 година. Според публикацията, в Берлин са оптимисти, че може и да бъде постигнато някакво споразумение, но към този момент няма повече информация по въпроса.

„Противоречиво е, когато от една страна Европейската Комисия търси високи целите по защита на климата, но от друга затруднява постигането на тези цели чрез свръх амбициозно регулиране“, коментира германският министър на транспорта Волкер Уисинг пред законодателите в долната камара на парламента в Берлин в петък.

Лукс от Китай!