Италия ще търси подкрепа от Германия и Франция за смекчаване на Евро 7


27 Feb 2023

Италия иска да се обедини с Франция и Германия, за да повлияе и да смекчи новите закони на Европейския съюз за намаляване на емисиите от автомобили и камиони, каза министърът на промишлеността в страната Адолфо Урсо. Правителството на премиера Джорджия Мелони вече се обяви категорично срещу решението на блока да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 г., като един министър нарече принудителното преминаване към електричество „самоубийство“ и „подарък“ за китайската индустрия .

Говорейки пред новинарския канал TGcom в събота, Урсо призова изпълнителната власт на ЕС, Европейската комисия, да възприеме „прагматичен, конкретен, неидеологически“ подход към законите за изменението на климата и каза, че иска да изгради „съюз“ с Париж и Берлин, който да лобира за по-леки нови закони.

Урсо коментира, че е обсъдил въпроса в Берлин с германския министър на икономиката Роберт Хабек на 20 февруари и ще направи същото в Рим на 3 март с френския министър на икономиката Бруно Льо Мер. „Трите големи европейски индустриални държави могат да повлияят на европейските разпоредби“. 

Урсо специално споменава два проектозакона на ЕС: по-строгите правила за емисиите Евро 7 за автомобили, ванове, камиони и автобуси и предложението от този месец за допълнително намаляване на емисиите от камиони и автобуси. Той добавя, че Италия ще бъде твърдо решена да отложи одобрението на двата законопроекта до следващите парламентарни избори в ЕС през 2024 г., освен ако не бъдат изпълнени исканията на Рим за умереност.

Лукс от Китай!