Приеха устройствен план за разширение на Околовръстния път в София при 'Овча Купел'

  • 3 снимки с планираните кръстовища на две нива 3 снимки с планираните кръстовища на две нива

07 Mar 2023


Вчера подробният устройствен план на Околовръстния път от автомагистрала „Люлин“ до ул. „Киевска“ в район „Витоша“ беше приет от Националния експертен съвет към Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Това е първата реална крачка към разширение на последния участък на СОП, който към ден днешен остава единствената локация с предпоставки за "тапа" от цялото съоръжение. Засега е трудно да се прогнозира кога е възможно да започнат същинските строителни работи.

Участъкът е с дължина 5,8 км и обхваща районите „Люлин“, „Красна поляна“, „Овча купел“ и „Витоша“. Проектът предвижда изграждане на 3 кръстовища на две нива (на ул. „Суходолска“, на бул. „Президент Линкълн“ и на бул. „Н. Петков“), естакада за директното трасе, 4 пешеходни пасарелки, реконструкция на язовирната стена на яз. „Суходол“ и реконструкция на жп надлеза на линията София – Перник с възможност за бъдещото й удвояване.

Предстои издаване на заповед за одобряване на плана от министъра на регионалното развитие и благоустройството. След неговата заповед Агенция „Пътна инфраструктура“ следва да започне процедури за избор на изпълнител. Едва след това може да започне строителството и да бъдат дадени срокове на изпълнение.

За втория участък от Софийския околовръстен път – от ул. „Киевска“ до бул. „България“ – Столична община изготвя идейните проекти. Те обаче ще могат да бъдат обработвани едва след като завърши обжалването в съда на заповедта за изработване на плана.

Лукс от Китай!