Нова техническа проверка на тунела за 'Люлин' - този път се включиха и потребители от Фейсбук

  • 5 снимки от нощната инспекция 5 снимки от нощната инспекция

09 Mar 2023

Само преди няколко дни експерти от Европейски Център по Транспортни Политики направиха проверка на състоянието на тунела към "Люлин" в София, веднага след приключването на ремонта му. Резултатите тогава показаха, че ремонтът е извършен добре и няма несъответствия с предписанията. Някои потребители във Фейсбук обаче не бяха съгласни и от организацията решиха да организират нова техническа проверка - този път с участието на въпросните граждани, както и на представители на Столична община.

Ето какво споделят за проверката от организацията, която се занимава с пътна безопасност и инспекции на ремонти и нови пътни съоръжения:

"В името на истината поканихме към екипа да се присъединят всички коментирали, които описваха различни проблеми, включително за пропаднали водосборни шахти, създаващи риск за пътната безопасност. Отзоваха се трима граждани, но сред тях не бе нито един от тези, които бяха най-настоятелни в констатациите си онлайн.

По време на нощната инспекция проверихме нивата на шахтите, твърденията, че трамвайните релси са криви, че има течове от покрива, че осветлението не покрива минималните нормативни изисквания. Проверихме всички пътни знаци и маркировки вътре в тунела. Бе извършено специално измерване на шахтите и най-голямата установена разлика с нивото на асфалтовото покритие бе 2 см. Потвърдено бе, че осветлението покрива нормативните изисквания. Затова и основният извод е, че след извършения ремонт тунелът отговаря на изискванията за подобно съоръжение."

Най-добрата новина е, че се планира нова проверка на състоянието на тунела след около 6 месеца експлоатация. За това време най-вероятно ще са си проличали недостатъци при ремонта, ако такива съществуват, и ще могат да бъдат отстранени. ЕЦТП, също така, ще продължи да настоява всички, които пишат за конкретни проблеми в тунела, да се свържат с организацията и заедно идентифицират проблемите на място, ако такива са налични.

Първородната Godzilla!