Официално: Audi A4 става A5, а A6 – A7


17 Mar 2023

Audi потвърди появилите се наскоро слухове, че готви промяна в означенията на моделите си. Популярното A4 ще вземе означението A5, а пък следващото поколение A6 ще стане A7. Идеята е в бъдеще нечетните числа (A5 и A7 засега) да се използват за коли с ДВГ, а четните (първоначално само A4 и A6) – за електромобили.

 

Това значи, че следващите A4 и A6 ще бъдат изцяло електрически, докато познатите ни в момента A4 и A6 седан и комби с ДВГ ще носят означението A5 и A7, досега използвани само за купетата. По всяка вероятност ще има A5/A7 седан, комби и купе, вероятно с означенията A5/A7 Sedan, Avant и Coupe/Sportback.

 

По същия начин новите S4 и RS 4 ще носят означението S5 и RS 5, а култовото комби RS 6 явно ще се казва RS 7. Вероятно ще има RS 7 Avant и RS 7 Sportback, за да се разграничи наследника на това, което сега познаваме като RS 6 от наследника на актуалното RS 7.

Mercedes и BMW подходиха различно с кръщаването на електрическите си модели. BMW въведи означенията i, като например Серия 7 се предлага и като i7, а електрическите X1 и X3 станаха просто iX1 и iX3. Mercedes пък обособи отделна гама EQ, но отново внедри означенията на електрическите модели в номенклатурата, използвана и преди: например S-класата на ток е EQS, а бъдещата Е-класа на ток ще е EQE.

 

Първородната Godzilla!