Ford Explorer с изцяло електрическа версия само за Европа

  • 4 снимки с електрическия SUV 4 снимки с електрическия SUV

22 Mar 2023

Ford показа новия изцяло електрически Explorer - дързък нов електрически автомобил, който съчетава немско инженерство с поразителен американски стил. Explorer е първият от поредица нови електрически автомобили на Ford и проправя пътя за цялостно преоткриване на марката в Европа. Кросоувърът от среден клас разполага с пет места на два реда и е напълно оборудван, за да се впуснат семействата по пътя на приключенията. Разработен е съвместно с Volkswagen и се базира на платформата MEB от немската компания.

Проектиран и произведен в Германия, изцяло електрическият Explorer предлага изключително дигитално изживяване, като помага на водачите и пътниците да бъдат свързани с интернет и да се чувстват комфортно в движение. Оборудването включва голям подвижен сензорен екран SYNC Move и информационно-развлекателна система с аудио, съобразена с интериора, безжична интеграция на приложения и усъвършенствана технология за подпомагане на водача.

Подготвеният за приключения дизайн и обемът на багажника от около 470 литра в конфигурация с пет места правят най-новия електрически автомобил на Ford идеален за опознаване на града и други места. Конзолата с обем 17 литра между водача и пътника на предната седалка може да побере 15-инчов лаптоп, а в комбинация с личното отделение за вещи и наличното свободно пространство в багажника, изцяло електрическият Explorer на Ford поставя нов стандарт.

Футуристичният външен дизайн е съчетан с ултрамодерен интериор с първокласни материали и оборудване, като изваяни спортни седалки и усъвършенстван озвучителен панел, които са по-типични за революционни концепции, отколкото за семейни автомобили. Всичко това се съчетава с възможността за бързо зареждане от 10 до 80% само за 25 минути и достъп до 500 000 места за зареждане в цяла Европа до края на следващата година.

"Explorer е пионер на нова порода вълнуващи електрически автомобили с марката Ford. Стъпил на американските ни корени, но произведен в Кьолн за нашите клиенти в Европа, той е готов за големи приключения и напълно зареден с всичко, от което нашите клиенти ще се нуждаят за ежедневните си пътувания", каза Мартин Сандер, генерален мениджър на Ford Model e в Европа (Ford Model e - дивизията за разработка на електрически автомобили на производителя).

Стилен, интелигентен и готов за пътуване

В челните редици на EV гамата на Ford, новият изцяло електрически Explorer е първият електрически автомобил на компанията, който се произвежда мащабно в новия център за електромобили на Ford в Кьолн, Германия. Ford в Европа се ангажира да предложи изцяло електрическо портфолио от пътнически автомобили до 2030 г. Аеродинамичният екстериор пресъздава характера и самоуверения стил на емблематичния американски SUV на Ford за новата електрическа ера, дефиниран и от смелия дизайн със "защитен панел" вместо традиционната радиаторна решетка.

Информационно-развлекателната система SYNC Move на Explorer не само поддържа пътниците свързани с интернет, но и разполага с подвижен 15-инчов сензорен екран, който може плавно да се плъзга нагоре и надолу според нуждите на водача и прикрива място за съхранение на вещи. Отделение за два големи смартфона и безжично зарядно устройство са част от стандартното оборудване, а SYNC Move осигурява безжична съвместимост с Android Auto и Apple CarPlay.

Зареждането може да бъде бързо и лесно, независимо дали пътувате или сте у дома. Explorer може да ви помогне да намерите най-удобните места за спиране по пътя. Зареждането вкъщи може да се планира, за да се използва по-евтина електроенергия, когато има такава, и да се осигури пълна батерия и предварително затоплена кабина чрез предварително стартиране.

Explorer се предлага във варианти със задвижване на задните колела и със задвижване на всички колела, като разполага с множество удобства, за да гарантира, че водачите и пътниците пристигайки ще бъдат толкова свежи и готови за път, колкото и когато са тръгнали. Засега обаче не са ясни конкретните данни за капацитет на батерията, мощност на електромоторите и пробег с едно зареждане. Липсват данни и за максималната мощност при зареждане.

Усъвършенстваните системи за помощ на водача включват, за първи път при Ford в Европа, асистент при смяна на лентата за плавна и безопасна смяна на лентите с натискане на индикаторен бутон, както и Clear Exit Assist, който предупреждава за приближаващи велосипедисти преди отваряне на вратите в оживени градски центрове.

Новият изцяло електрически Explorer може да бъде поръчан по-късно тази година в две версии с високо ниво на оборудване - Explorer и Explorer Premium, а стартовата цена му се очаква да бъде под 45 000 евро. Резервациите вече са достъпни на официалните уебсайтове на Ford в цяла Европа.

Много практичен и интересен!