ЕС изгражда зарядни за електромобили на всеки 60 км


28 Mar 2023

Европейският съюз ще заложи на масово изграждане на зарядни станции за електромобили и водородни автомобили. Целта е значително намаляване на въглеродния отпечатък на страните членки. Швеция, която в момента е председател на ЕС, се надява до няколко години намирането на зарядна станция за зареждане да спре да бъде проблем за шофьорите с електромобили, независимо къде в ЕС пътуват те.

Целта е изграждането на гъста мрежа от станции както в градовете, така и по магистралите и междуградските пътища. 

Bloomberg цитира дори конкретни числа: станциите за електромобили трябва да са на не повече от 60 км една от друга по ключови пътища – това трябва да се случи до три години (2026 г.). Мощните зарядни станции за електрически камиони пък трябва да са на не повече от 120 км една от друга – до 2028 г. До 2031 г. трябва да има зарядна мрежа от водородни станции на не повече от 200 км една от друга, която да покрива целия ЕС.

Сделката идва на фона на опитите за крайно споразумение всички нови автомобили, продавани в ЕС, да са незамърсяващи до 2035 г. Германия се пребори към незамърсяващите да бъдат добавени и тези, които ще се движат със синтетични горива. ЕС се надява след леките коли да притисне и тежкотоварните превози: до 90% от тежкотоварните превозни средства трябва да имат нулеви емисии до 2040 г.

 

Лукс от Китай!