Край София се създава икономическа зона Доброславци – само за производители на автомобилни компоненти


11 Apr 2023

Александър Пулев, служебният министър на иновациите и растежа, заяви пред БНТ, че България е в напреднал диалог с компании от автомобилната индустрия, които смятат да изградят производства в новоизграждащата се икономическа зона Доброславци, обособяваща се на терена на едноименното летище в северните покрайнини на София.

Фирмите са от Западна Европа, Близкият изток и Азия, твърди министърът, без да дава повече подробности. 

Новата икономическа зона е с площ 290 хектара, като огромно предимство е непосредствената близост до столицата – 15 км до центъра на града. Очаква се първите заводи да заработят до две години, но това звучи доста оптимистично, при положение, че теренът още не е разчистен и готов за строителство, нито е подготвена железопътна и пътна инфраструктура.

По данни на Аутомотив Клъстер България у нас има 350 компании за производство на различни автомобилни компоненти. В тях работят близо 75 хил. души. Оборотът на тези компании е в размер на 8 млрд. евро – над 10% от БВП на страната.

България на няколко пъти се разминава с производство на автомобили (т.нар OEM, Original Equipment Manufacturer), като най-голям изглежда беше шансът VW Group да направи свой завод на територията на комбината Кремиковци. В последно време пък очаквахме германският производител на малки електромобили e.Go да строи в Ловеч, но от лятото насам изглежда и тази инвестиция е на пауза. Въпреки това страната има все повече доставчици за автомобилната индустрия, което се смята за задължителна стъпка преди навлизането на OEM производител.

Лукс от Китай!