Пак обсъждат стимули за замяна на ДВГ автомобил с електромобил


12 Apr 2023

Служебното правителство подготвя насърчения за електромобилите. За целта се изготвя нов закон за насърчаване на електрическата мобилност (вижте предварителния документ тук). Той трябва да подпомага разширяването на зарядната инфраструктура. Новината идва само ден, след като стана ясно, че край София се създава нова индустриална зона, насочена изцяло към производителите на автомобили и компоненти за тях – Доброславци.

Законът за насърчаване на електрическата мобилност ще улеснява процедурите при изграждане и свързване на зарядни станции у дома. Освен това общините ще бъдат задължени да създават зарядна инфраструктура. Готвят се и преференции за фирми, които инвестират в зарядни станции.

Ще бъдат обсъдени дори субсидии за електромобили – тема, която не за първи път се поставя на дневен ред у нас. Това вероятно ще е обвързано с бракуването на стари автомобили с ДВГ. Идея за 12 хил. лв. отстъпка при купуване на нов електромобил имаше и преди две години, но тя така и не беше приета след възражения от ЕС.
Припомняме, че държавите от ЕС се договориха за нулеви вредни емисии от всички нови коли, които ще се продават в общността след 2035 г. Това обаче няма да важи за коли, работещи със синтетични горива.

 

Лукс от Китай!