Skoda възстанови този Hispano-Suiza 25/100 KS от 1928 г. и ще го изложи в музея си

  • 8 снимки с възтановената класика 8 снимки с възтановената класика

12 Apr 2023

Лимитираната серия Skoda Hispano-Suiza 25/100 KS e един от най-модерните автомобили на своето време в световен мащаб. Престижът на лицензния автомобил е подсилен от силния акцент на марката върху качеството на материалите и изработката. 6,6-литровият шестцилиндров двигател със 100 к.с. при 1600 об/мин пък ускорява тежащия два тона и дълъг пет метра автомобил до над 120 км/ч. Почти цяло столетие след появата си, професионално реставриран експонат ще се присъедини към музея на Skoda, а освен това ще бъде показан и по време на Techno Classica Essen от 12 до 16 април.

На 10 ноември 1924 г. Карел Льовенщайн, по това време генерален мениджър на Skoda Pilsen, решава да започне лицензирано производство на луксозния пътнически автомобил Hispano-Suiza H6B. Skoda Pilsen вече произвежда авиационни двигатели на тази компания, която има производствени заводи във Франция и Испания и се ръководи от швейцарски главен дизайнер. Автомобилът разполага със здраво оребрено рама-шаси с голямо междуосие от 3690 мм. Особено внимание заслужава бензиновият двигател OHC с шест чугунени цилиндрови втулки в алуминиев блок. 

Внимателно балансираният двигател доставя 100 к.с. при 1600 об/мин и 135 к.с. при 3000 об/мин за кратко време. Приблизително два тона, висок над два метра и дълъг повече от пет метра, колосът достига скорост от над 120 км/ч. Средният разход от 20-25 литра на 100 км е напълно задоволителен за онова време, а механичните лостови спирачки се смятат за особени надеждни. Интересн факт е, че към средата на 1926 година ръководството на Hispano-Suiza предприема сравнение на тяхната версия с лицензирания автомобил Skoda и установява, че чешката продукция е по-добра в много отношения, включително по-точно превключване и управление.

През август 2019 г. започва взискателен проект за реставрация на един от произведените автомобили, слязъл от поточната линия през 1928 година. Въз основа на задълбочено проучване на архивни материали, целта е последователно възстановяване на автомобила в оригиналния му вид. Открити са основни дефекти по двигателя и други компоненти и погрешни предишни ремонти, извършени в миналото от известни и неизвестни майстори.

Лукс от Китай!