Отложиха първия полет на 120-метровата ракета Starship на SpaceX


17 Apr 2023

Технически проблеми отложиха изстрелването на ракетата Starship на SpaceX минути преди старта в неделя, 17 април 2023 г. Високата 120 метра ракетна система Starship е получила проблем с налягането в първата ѝ степен. Илон Мъск обяви в профила си в Twitter, че една от клапите за налягане е замръзнала. Експерти споделят, че пълненето на двигателя с гориво е доста специфичен процес, като се има предвид, че ракетата използва метан, а не водород. Очаква се нов прозорец за изстрелване, но не по-рано от сряда, 19 април. 

 

Тестът, ако е успешен, ще продължи около час и половина. Три минути след старта първата степен трябва да се отдели и да се спусне бавно, а корабът Starship ще постигне скорост, близка до нужната за достигане в орбита, но се очаква да падне в Тихия океан край Хавай.

Най-мощната ракета в историята ще полети за първи път, като тестът не предвижда достигане на орбитална височина. Идеята е да се провери дали прототипът Starship SN24, монтиран върху първата степен на ракетата Super Heavy (и наричан Booster 7), ще бъде подходящ за многократна употреба.

Първата степен се задвижва от 33 двигателя Raptor, работещи на метан. Starship ще се използва, за да отведе астронавти на NASA на Луната през 2025 г., а по-нататък и до Марс. Гигантският кораб побира 100 души и над 100 тона товар.

 

Лукс от Китай!