Polaris Dawn успешно се върна на Земята

  • Галерия с девет снимки Галерия с девет снимки

15 Sep 2024

В 10:36 българско време по-рано днес (15 септември 2024 г.) мисията Polaris Dawn успешно приключи! Корабът Crew Dragon с четиримата космонавти на борда се приземи (всъщност приводни) край бреговете на Флорида в Мексиканския залив.

 

В хода на мисията Джаред Айзъкман и Сара Гилис станаха първите непрофесионалисти, излезли в открития Космос. Мисията записа и куп други рекорди, включително за орбитален апогей от 1400 км над Земната повърхност – само мисиите Apollo са достигали по-далече с хора на борда. Но което е по-важно – извърши безпроблемно цял куп изследвания. Екипажът извърши над 40 експеримента, включително за влиянието на космическите мисии върху човешкото здраве. Много съществено беше и изпитанието на лазерната комуникация с помощта на системата от сателити Starlink. За първи път в реални условия бяха изпитани и чисто новите скафандри на SpaceX, които по същество са първите чисто нови такива от 70-те години. С тях ще бъдат облечени първите хора, които ще се завърнат на Луната и които до няколко години ще тръгнат към Марс.

 

При навлизането си в земната атмосфера повърхността на апарата Crew Dragon достигна температура от 1900 градуса по Целзий заради силното триене при преминаването през атмосферата със скорост около 27 000 км/ч. Капсулата се приземи с помощта на четири гигантски парашута.

 

Много по-добра от предишната?