Следващото поколение A8 ще бъде най-мощното Audi, правено някога

  • Галерия с пет снимки на концептуалния Grandsphere Галерия с пет снимки на концептуалния Grandsphere

25 Apr 2023

Audi готви наследник на актуалното A8 за следващата година. D6 ще бъде най-луксозното и мощно Audi, създавано някога. В момента най-мощното Audi е RS e-tron GT с 646 к.с. Най-мощният бензинов модел на марката пък е RS 6 Competition – 630 к.с.

 

Според Autocar новата топ лимузина от Инголщат ще има 720 к.с. и 960 Нм, като това ще е мощността на електрическата топ версия и всъщност са числата от концептуалния Grandsphere. Новото топ Audi има тежката задача да се изправи срещу Mercedes EQS 53 и BMW i7 M70. Очаква се електрическото A8 да има една от най-големите батерии в съвременен електромобил – вероятно около 120 кВтч. В концептуалния Grandsphere тя беше достатъчна за 750 км с едно зареждане. Ако измерим това в български условия – това значи отиване и връщане до морето (независимо кое от двете) без необходимост от дозареждане по пътя. Самото зареждане ще става доста бързо, защото новото A8 ще използва 800-волтова платформа, позволяваща мощности за зареждане до 270 кВт.

 

D6 ще бъде последното поколение A8, което ще се предлага с двигатели с вътрешно горене, но засега нямаме информация колко от актуалната двигателна гама ще бъде запазена при D6. Със сигурност обаче тя ще бъди силно електрифицирана, така че очаквайте изцяло хибридни варианти.

 

Лукс от Китай!