Scania достави 66-тонен електрически камион на фирма в Норвегия


28 Apr 2023

Scania достави най-големия електрически камион в Норвегия за работа в кариерата Verdalskalk във Verdal. С общо тегло от 66 тона, той ще транспортира годишно около 120 000 тона вар от кариерата до пристанището за износ. Предходното потребление на изкопаеми горива по маршрута ще бъде намалено с 58 800 литра на година, а емисиите на CO2 със 156 тона.

„Много горди, че сме пионери в тази област“, казва Кетил Акснес от Verdalskalk. „С новия камион в експлоатация очакваме и по-малко шум за жителите по нашия 20-километров транспортен маршрут.“

Камионът от серия P 45 с три оси и капацитет на батерията 300 кВтч, е част от програмата Pilot Partner на Scania – сътрудничество с избрани клиенти за електрически транспортни решения, които все още не са представени на пазара. „Scania вече разполага с редица тежки превозни средства с различни текущи решения за развитие, но това е първото, което пускаме в експлоатация в Норвегия“, казва Тони Сандберг, директор пилотен партньор в Scania.

Конфигурацията е първата доставка в най-тежките сегменти на камионите, с общо тегло от 66 тона. Вече има над 100 електрически камиона Scania по норвежките пътища. Камионът ще се зарежда в съоръжението на Verdalskalk на пристанището и ще се поддържа в сервиза на Norsk Scania във Verdal. Сервизните техници са преминали курс за новия продукт и необходимото оборудване е налице. 

Техническа спецификация:

·        Конфигурация: P 45 B6X2/4NB

·        Кабина: CP17N

·        Колесна формула 4550 мм

·        Капацитет на батериите 300 кВтч 

·        Eлектрически мотор: 450 кВ, 3500 Нм непрекъсната мощност

·        6-степенна скоростна кутия

·        Заден мост с редуктор на главината

·        31 тона общо тегло на автомобила

·        74 тона техническо бруто тегло

·        Капацитет на зареждане: 130 кВ

Лукс от Китай!