Scania AXL е огромен автономен самосвал. Вижте го в движение (Видео)

  • Галерия с 12 снимки на оранжевия мастодонт Галерия с 12 снимки на оранжевия мастодонт

24 Sep 2019

Scania показа най-новата си разработка в областта на автономните камиони. Гигантът се казва AXL и, както виждате, е лишен от шофьорска кабина. Защото не му трябва. На нейно място е поставен нов интелигентен модул. Управлението е автономно, а целият автопарк от AXL-и се контролира от един или двама оператори, настанени в удобна и климатизирана зала. На стотици километри от прашните мини.

 

Любопитното е, че макар да се задвижва автономно и да няма нужда от човешка намеса за обичайните си задачи, AXL не е електрически. Вместо това той използва двигател с вътрешно горене, който се зарежда с биогориво. На борда ще откриете цял куп камери, радари, лидари и навигационни уреди.

AXL се чувства най-добре в мини и подобни игрални площадки, където умно разположена група сензори могат да управляват гиганта без необходимостта от пътища.

При първите прототипи е имало шофьор, който единствено да наблюдава процеса и да се намеси, в случай на опасност. Постепенно AXL е станал толкова умен, че наличието на човек е станало излишно.

 

Лукс от Китай!