Еколози повдигат съдебно дело заради изстрелването на Starship

  • Галерия с пет снимки на изстрелването и състоянието на площадката след него Галерия с пет снимки на изстрелването и състоянието на площадката след него

02 May 2023

Американски природозащитни организации започват съдебно дело заради изстреляната от SpaceX 120-метрова ракета Starship. Проблемът е, че в близост до площадката за изстрелване в Тексас се намира национален резерват за диви животни, съобщава Дневник, като се позовава на Reuters.

Гигантската сила на изстрелването е изхвърлила парчета стонамобетон и метални шрапнели на стотици метри, включително на територията на резервата за диви животни в долината на Рио Гранде.

Пожарът, предизвикан от изстрелването, е довел до пожар на площ от 1,4 хектара, а облакът прах от пулверизиран бетон се е разпространил на 10 км. Това нарушава местообитанията на диви животни и прелетни птици, притесняват се еколозите.

 

Всъщност искът не е насочен срещу SpaceX, а срещу Федералната авиационна администрация на Щатите, дала разрешението за изстрелването от центъра Starbase на Мъск в Бока Чика, без да изисква пълно проучване на въздействието върху околната среда. Самият Мъск коментира, че прахът, разпръснат от изстрелването, се равняват на "пясъчна буря” и не е токсичен или опасен.

Все пак той признава, че за следващото изстрелване се планира система с водно охлаждане и подсилена стоманена обшивка на стартовата площадка, за да се предотвратят повторни щети.


 

Лукс от Китай!