Задава се състезание за ефективно шофиране на електрически камион в България


04 May 2023

За седми път у нас стартира състезанието по ефективно и екологично шофиране на камиони, което тази година ще се проведе под името е-Driver ’23 с електрически камион. Победителят ще спечели VIP пътуване до Гьотеборг - родният град на Volvo и ваучер за оригинални продукти от колекциите на Volvo Trucks.

Първото по рода си състезание с изцяло електрически тежкотоварен камион Volvo FH Electric ще се проведе от 22 май до 30 юни в пет от най-големите градове в България – София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново под името е-Driver ‘23.

Състезателният камион, Volvo FH Electric, е задвижван от 3 електрически мотора с обща мощност от 666 к.с. и има шест батерии, всяка от които с капацитет от 90 кВтч. Камионът е оборудван с иновативен модел бордово полуремарке Schmitz EcoFlex с аеродинамична задна част, която редуцира завихрянето и осигурява допълнителна икономия и намлени въглеродни емисии. С цел постигането на оптимална ефективност, пробег и сцепление, влекачът е оборудван с гуми Goodyear Fuelmax Endurance – предни 385/55R22.5 S и задни 315/70R22.5 D. По време на квалификационните кръгове, националният финал и при придвижването между градовете камионът ще се зарежда на зарядните станции на Finess Charging, чиято мрежа към момента разполага със 136 бързи зарядни станции с мощност до 300 кВт.

В състезанието могат да вземат участие всички професионални шофьори на камиони, които имат валиден документ за правоуправление категория С+Е. Двамата най-добри водачи във всеки от квалификационните кръгове ще формират групата от 10 финалисти, които в началото на юли ще премерят сили в директни елиминации помежду си, за да определят най-ефективния и екологичен шофьор на България - шампионът на е-Driver за 2023 година.

“Правилата на състезанието са прости и ясни – възможно най-нисък разход на електрическа енергия, измерен в кВтч на 100 км, постигнат за най-кратко време в рамките на максимално допустимото, определено за зададения маршрут, като ще бъде отчитана и рекуперираната енергия. Ефективното и екологично шофиране изисква от водачите оптимално оползотворяване на ресурса на камиона, както и отговорност към себе си, автомобила и останалите участници в движението”, обясни Иван Зънзов, Директор продажби камиони Volvo.

Победителят в надпреварата e-Driver ‘23 ще спечели VIP пътуване до Гьотеборг, родният град на Volvo, където ще има възможност да посети завода в Туве, да се запознае отблизо с историята на камионите, както и с бъдещето през погледа на Volvo Trucks. Организаторите и партньорите на инициативата – Goodyear, Schmitz Cargobull и Finess Charging, осигуряват награди за победителя и неовите подгласници.

Квалификационни кръгове:

София, 22-26 май, сервизен център София, бул. Сливница 630

Пловдив, 1-2 и 5-6 юни, сервизен център Пловдив, с. Бенковски, ул. Волво 1

Бургас, 13-16 юни, сервизен център Бургас, Индустриален парк Бургас, ул. Сребърна 8

Варна, 20-23 юни, бул. Сливница 234, бивш Дом на камиона

Велико Търново, 27-30 юни, сервизен център Килифарево, Околовръстен път 55

 

Досегашните шампиони на Volvo Trucks в България:

2011 г. Петко Василев

2013 г. Кънчо Кънчев

2014 г. Пламен Иванов

2016 г. Стефан Памуклийски

2018 г. Ивайло Денев

2021 г. Петко Кънев

Много практичен и интересен!