В три софийски квартала вече има транспорт на повикване


11 May 2023

Три квартала в София се сдобиват с нов тип градски транспорт на повикване от днес, 12 май 2023 г. Целта на малките електрически бусчета е да осигуряват връзка на живеещите в тези части на столицата с по-големи спирки на градския транспорт, както и с линиите на метрото. Идеята е да се увеличи интересът към обществения транспорт за сметка на личните автомобили.

Избрани са квартали с тесни улици, където конвенционалният градски транспорт не би могъл да се движи. Новите 6-метрови бусчета Karsan ще бъдат викани през мобилно приложение (изтеглете тук) и ще спират на около 40 предварително избрани спирки, след като желаещите махнат с ръка. В пиковите часове ще се движат през 16 минути. За новите бусове на повикване важат стандартните карти и билети.

Електрическите бусчета Karsan са турски, като използват електромотори и батерии от BMW i3. В прессъобщение на BMW отпреди няколко години, когато Karsan все още разработваше новите бусове, се съобщава, че всеки от тях има по две батерии с общ капацитет 88 кВтч. Пробегът с едно зареждане е над 200 км.

 

Първородната Godzilla!