Тази супер мръсна кола някога е била световна премиера на Lamborghini в Женева

  • Галерия от 12 снимки с Lamborghini Countach LP500 S Галерия от 12 снимки с Lamborghini Countach LP500 S

12 May 2023

Не е за вярване какъв живот е имала тази мръсна кола. Снимките, които ви предлагаме да разгледате в галерията горе, са напълно актуални и отговарят на действителното й състояние към момента. До което изобщо можеше да не се стига, ако някой не я бе зарязал в склад за 20 години.

Но първа нека кажем, че колата е Lamborghini Countach LP500 S. Тя е била изложена на щанда на Lamborghini на автомобилно изложение в Женева през 1982 г. От световна премиера на най-престижния международен автосалон до склад в Лос Анджелис е дълга история, продължила 41 години.

През 1982-ра Lamborhini показват на света новият и невиждан дотогава LP500 S. В онзи момент това е върхът в еволюцията на Countach. Всеки богаташ, минаващ през щанда на марката от Сант‘Агата иска да го има в гаража си. По-късно Lamborghini ще произведе 321 броя, но точно този е наистина уникален.

Освен че е избран да бъде бъде представен в Женева, конкретният Countach LP500 S е един от първите пет сглобени екземпляра.

Италианската суперкола е била собственост на китариста от метъл групата от Лос Анджелис „Quiet Riot“ Карлос Кавазо. Той я притежава в продължение на 15 години. Но не той е първият й собственик.

След световната премиера в Женева колата е продадена на някой си Арон Росен в Италия. След това е купена от човек в Германия и накрая финишира в САЩ, където е закупена от китаристът на „Quiet Riot“.

Преди да бъде изоставен в склад този Countach е изминал едва 66 хил. км. Повечето от тях са навъртяни от Карлос Кавазо, който наскоро сподели в интервю, че е внимателен шофьор.

През последните две десетилетия колата е съхранявана в склад в предградията на Лос Анджелис. Последният й собственик обаче умира през 2021 г. и неговите наследници се сдобиват със занемарения Countach. И както често се случва в такива ситуации, новите собственици предпочитат пари, вместо класика.

И това е причината в момента това Lamborghini Countach LP500 S се продава за 695 000 долара. Което прави има няма 1 237 457 лв. Интересното е, че не се съобщава дали колата е в движение, а просто се продава в състоянието, в което е намерена. Така че бъдещият собственик трябва да вложи значителна сума за реставрация и цялостно обслужване на всички компоненти, най-важен от които е 4,8-литровият V12 двигател. Някога от него са излизали 375 к.с. и 418 Нм...

В цената от близо 700 хил. долара е включено и оригиналното и мега масивно задно крило. То обаче не е монтирано нито по време на премиерата в Женева, нито след това. Към Lambo-то вървят още официални документи, резервна гума и оригинални инструменти.

Първородната Godzilla!