Започва изграждането на новите трамвайни релси в кв. “Княжево“


15 May 2023

Реконструкцията на трамвайната линия по бул. „Цар Борис III“ навлиза в нов етап. Започва ремонтът на трамвайните релси в обхвата на пътните платна при трамвайното обръщателно ухо в кв.“Княжево“. За целта от днес след обяд се стеснява автомобилното движение по бул. „Цар Борис III“ между ул.“Люлински път“ и ул. „Преслав“ в кв.“Княжево“. Движението ще се осъществява в една лента двупосочно и ще бъде регулирано чрез светофарна уредба. 

Ще бъде стеснен участък от около 150 метра. Автобусната спирка (с код 6035) на А59 и А5ТМ посока „Център" се измества със 100 м в посока ул.“Люлински път“. Възможните обходни трасета са: по ул.“Панорамен път“, през кв.Княжево“ и ул.“Любляна“. Гражданите, които пътуват от Перник, могат да използват автомагистрала „Струма“.

Ремонтът на трамвайното трасе в района е съчетан с изпълнението на строителните дейности по пътя през Владая, които започнаха тази седмица по проект на Агенция пътна инфраструктура (АПИ). Успоредно с новия релсов път по бул.“Цар Борис III“ в кв.“Княжево“ ще се обнови и пътната настилка в района на обръщателното трамвайно ухо. Ще се изпълни и ново осветление и тротоари. Продължават и ремонтните дейности в обхвата на кръстовището на бул. „Цар Борис III“ и бул. „Никола Петков“.

Миналата година бе пуснато движението по обновеното трамвайно трасе по бул.“Цар Борис III“ в участъка от кв.“Бъкстон“ до Съдебната палата и по него се движат новите нископодови трамвайни мотриси. Трамвайното обособено трасе по бул.“Цар Борис III“, което е едно от най-натовареното в София, не е ремонтирано от около 40 години.

Първородната Godzilla!