Вижте първото 3D сканиране на “Титаник” на морското дъно

  • Галерия с осем изображения на потъналия Титаник Галерия с осем изображения на потъналия Титаник

19 May 2023

“Титаник”, най-известният кораб в света и най-известното корабокрушение в света за първи път получават впечатляващо триизмерно сканиране. Останките от “Титаник”, лежащи на 3800 метра под морското равнище в Атлантика, са били детайлно сканирани през миналата година, разказва BBC. Така повече от век след случилото се на 14 и 15  април 1912 г. за първи път може да видим толкова ясно изображение на останалото от кораба, при чието потъване са загинали над 1500 души.

 

Останките от “Титаник” бяха открити през 1985 г. Гигантът е разцепен на две, като 3D моделът, който виждате тук, обхваща предната част, легнала на около 800 метра от кърмата. Между двете половини от “Титаник” има разхвърляни стотици други по-дребни останки.

Сканирането е направено от Magellan (фирма, специализирана в картографиране на морското дъно) и Atlantic Productions (които правят документален филм за “Титаник”).

Дистанционно управлявани подводници са заснели над 200 часа видео материал и близо 700 хил. снимки, за да бъде изготвен триизмерният модел.

Изключително детайлното изображение е създадено след сканиране на всеки квадратен сантиметър от останките на 270-метровия гигант. За целите на изготвянето на 3D модела се е наложило да бъдат сканирани и много зони, в които няма останки – само, за да се попълни пъзелът.

Крайният резултат обаче е впечатляващ. Забелязват се изключителни детайли – например една от лопатките на перката на кораба (вижда се дори серийният номер върху нея) , някои от статуите, служели някога за украса, обувки на някои от пътниците, дори неотворени бутилки шампанско.

Изследователите очакват с помощта на 3D модела да разкрият много за инцидента, довел до потъването на кораба. Тепърва

 на базата на 3D модела ще се правят много възстановки на сблъсъка с айсберга. Освен това детайлното заснемане на кораба ще позволи запечатването на състоянието му към днешния момент. Това е важно, защото подводните течения и морските организми постепенно унищожават останките от “Титаник” и след още няколко десетилетия от него няма да е останало дори това, което виждаме днес.

Лукс от Китай!