Уникална Dacia Logan беше тотализирана от Porsche на “Нюрбургринг”

  • Галерия със седем снимки Галерия със седем снимки

23 May 2023

Извън забележителната победа за създадения от Сабине Шмитц отбор на Frikadelli Racing на “24 часа на Нюрбургринг” през изминалия уикенд, състезанието предложи и една останала в сянка драма. Става въпрос за сериозната катастрофа между екипите с номера 54 и 118. За щастие инцидентът се размина без жертви, въпреки че това си е цяло чудо, като се има предвид бруталният удар на Porsche-то на Хайнрих Лаурин в скромната и уникална състезателна Dacia Logan, управлявана от Макс Вайсермел.

Катастрофата, станала в нощните часове на състезанието, запрати доработената в Германия румънска кола в предпазните заграждения. Dacia-та се завъртя многократно и е напълно унищожена. И двамата пилоти са откарани в болница за прегледи, но за щастие нямат сериозни наранявания.

За екипа, разработил бързата Dacia, обаче, това е край на проекта, тъй като двигателят вече не може да бъде възстановен, а румънската компания отдавна не го произвежда. Пилотът на Porsche-то е признат за виновен за инцидента, като отборът му ще плати глоба от 3000 евро.

Катастрофата повдигна отново темата за участието на аматьори наред с професионални състезатели и коли в състезанията за издръжливост. Повечето мнения подкрепят разнообразната решетка в този тип надпревари, но е ясно, че при толкова значителна разлика в скоростите (често над 60 км/ч), каквато има между Logan и заводски подготвено Porsche 911 GT3 R 992, всяко изпреварване се превръща в опасна маневра.

 

Много практичен и интересен!