Aston Martin DB12 дебютира без V12

  • Галерия с осем снимки Галерия с осем снимки

25 May 2023

Големият V12 е в историята и при Aston Martin. Пред вас е новото поколение DB12 на луксозното купе, познато от филмите за Джеймс Бонд. DB12 ще се задвижва само и единствено от 4-литров V8 ог Mercedes. Същият можеше да се поръча и за DB11, но сега осмакът идва със 150 коня повече – 680. Това брутално увеличение на мощността е възможно благодарение на увеличената компресия, подобреното охлаждане и по-големите турбини.

 

По този начин 1,7-тонният (без течностите) бизнес самолет ускорява до 100 км/ч за 3,6 секунди и развива 325 км/ч – стойности, с които действително бихте изпреварили някои полети на късо разстояние. Въртящият момент също е скочил сериозно до 800 Нм – брутална стойност, която няма да има никакъв проблем с алуминиевото шаси.

Напълно преработеното окачване (двойни А-раменни носачи отпред и многоточково отзад) ще се грижат за абсолютния комфорт на возещите се в DB12. За вниманието към детайла говори изборът на гуми – новият Aston е първата кола в света, която използва Michelin PS5S с шумопоглъщаща пяна, която осигурява с 20% по-тихо пътуване.

В случай че планирате не толкова тихи и комфортни пътувания, то може да поръчате някои детайли, които ще позволят дори пистово каране – включително епични 400-милиметрови карбонови спирачни дискове. Те пестят 27 кг от масата на колата.

Всичко това е пакетирано в доста познат дизайн. Да, радиаторната решетка е още по-голяма, а извивките – още по-секси, но като цяло промените са малко. Все пак това е Aston Martin, не може да очаквате нищо по-радикално…

Интериорът е точно толкова лъскав, колкото бихте очаквали от един Aston. Връзките с AMG, в които беше обвиняван DB11, са изчезнали. Новата инфоразвлекателна система е собствена разработка, обновява се през интернет и разчита на 10,25-инчов сензорен екран. За щастие има и доста аналогови бутони, не всичко се управлява през екрана. В сътрудничество с Bowers & Wilkins на борда има 1170-ватово аудио с 15 говорителя, в случай че звукът от класическия V12 ви липсва и искате да забравите за това с някое парче на Depeche…

 

Много практичен и интересен!