Септември трябва да са готови проект и разрешение за строеж за магистралата Русе – Бяла


29 May 2023

Очаква се до месец септември тази година да бъде издадено разрешение за строеж и да бъде готов проектът за магистралата Русе - Бяла. Това е един от най-опасните пътни участъци в България, който спешно се нуждае от голяма инграструктурна инвестиция с цел повишаване на безопасността.

„Въпреки, че сроковете за проектиране са до 2024-та година, очаквам през септември месец да има готов инвестиционен проект и да бъде издадено разрешение за строеж на част от магистралата Русе – Бяла. В момента от Агенция „Пътна инфраструктура“ са подгтотвили документацията за отчуждения по трасето“, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в предаването „България сутрин“ на телевизия България он еър.

В момента се прави инженерният проект, като паралелно се отчуждават имотите – това трябва да отнеме три месеца. За последния лот – от Бяла до Велико Търново – предстои АПИ да пусне обществена поръчка. Строителството на тази магистрала се финансира от програма “Транспортна свързаност”, която вече е одобрена от Европейската комисия, като съоръжението трябва да е готово до 2030 г.

Първородната Godzilla!