До 3-4 години строим новата ЖП връзка Ямбол - Елхово - Лесово - Одрин

  • Идеята на новата ЖП връзка е да подпомогне превозването на ТИР-овете с влакове Идеята на новата ЖП връзка е да подпомогне превозването на ТИР-овете с влакове

06 Jun 2023

България и Турция подписаха Меморандум за разбирателство за железопътен транспорт. Събитието на практика е първата стъпка от изграждането на новата ЖП връзка Ямбол - Елхово - Одрин. Тя трябва да облекчи изключително натовареното трасе през Свиленград. Тапите от товарни влакове на границата с Турция при Свиленград са проблем от години. Заради тях България пропуска ползите от интермодалните превози с качените на влакове ТИР-ове. 

Новата ЖП връзка при ГКПП Лесово - Хамзабейли ще изисква България да възстанови ЖП трасето до Елхово. Последният пътнически влак до Елхово се движи през 2002 г., а последният товарен – през 2009 г. Още в този период линията е занемарена и днес постепенно се руши и разграбва.

Проектът за нова ЖП връзка до Лесово ще струва около 120 млн. лв., като трасето ще поддържа пътнически влакове със скорост от 160 км/ч и товарни със скорост до 120 км/ч. Очаква се Европейската комисия да финансира изцяло или частично новата ЖП връзка, а строителството да започне през 2026-2027 г.

Вчера (5 юни 2023) на ГКПП Капитан Андреево бяха открити и три нови ленти за обработка на хладилни товарни камиони и на извънгабаритни товари.

 

Първородната Godzilla!