Porsche Mission X е нова хипер концепция с около 1500 коня

Porsche Mission X е нова хипер концепция с около 1500 коня
08 Jun 2023

Никъде в прессъобщението си за автомобила Porsche не посочва конски сили. Но казват, че „ако Mission X влезе в серийно производство, то трябва да бъде най-бързият сериен автомобил на „Нюрбургринг“, да е със съотношение мощност/маса от около 1 к.с./кг, да генерира аеродинамична сила на притискане превишаваща тази на актуалното 911 GT3 RS и да предлага възможност за значително по-бързо зареждане, благодарение на своята 900-волтова архитектура. Прибличтелно двойно по-бързо от Taycan Turbo S.“

Първата точка също е голяма заявка, а относно мощността, колата със сигурност няма да е под 1300 кг и съответно толкова коня. Друга подсказка е показаното в края на миналата година Porsche GT4 e-Performance (най-долу). То разполага с 1088 к.с. при маса „по-малка“ от 1550 кг и може да се зарежда от 5 до 80% за около 15 мин. Като добавим и Rimac в схемата и тяхната умопомрачителна Nevera, при Mission X очакваме около 1500 к.с. и 1,5 тона маса. И пак, опъвайки паралел към Nevera, 0-100 км/ч вероятно ще стават за под 2 секунди, а максималната скорост над 320 км/ч. 

Колата не е много голяма. Дълга е 4,5 метра, а междуосието е 2,73, малко по-голямо от на Octavia. Височината обаче е доста под тази на Skoda-та, под 1,2 метра казват Porsche, както и че е от калибъра на Carrera GT и 918 Spyder. Колелата са с размери 20 инча отпред и 21 инча отзад, а вратите се отварят в стил „Льо Ман“. Това е и първият показан автомобил на марката, който носи обновената емблема.

Дизайнът? Излишно е да го описваме като отделни елементи, генерално е впечатляващ. Боята отвън е Rocket Metallic, а двете седалки са в различни цветове - Kalahari Grey за шофьора и Andalusia Brown за пасажера. Интересно.

Лукс от Китай!