Български дизайнер стои зад един от най-бруталните SUV автомобили на планетата

  • 8 снимки с бруталния Vengeance 8 снимки с бруталния Vengeance

09 Jun 2023

Rezvani е американска фирма, която създава бронирани, подсилени и сериозно преработени автомобили, базирани на съществуващи модели от големи брандове. Един от най-новите продукти на компанията е Vengeance, който има двигател от Escalade, стартова цена от около 250 000 долара и дизайн... от българина Милен Иванов.

Vsi4kiBri4ki разказва историята на Иванов, който всъщност е познат с доста проекти в автомобилната индустрия. Работил е за Vilner и има сериозен принос за интериора на Rimac, но се прочува с нещо доста по-различно - виртуалните си разработки за дизайни на автомобили. Един от тях достига до Rezvani посредством силата на социалните мрежи и тогава всичко се променя.

"В Инстаграм много от коментарите тагваха Rezvani. Имаше огромен натиск да се направи тази кола. Забелязали са, че моят автомобил, който е виртуален и е от неизвестен, има много повече лайкове от техния, който е съществуващ. Явно са се сетили, че ако го произведат ще се хареса и ще се купува. Свързаха се с мен по телефона. Искаха да направят оригиналния ми проект без промени," коментира Иванов.

"След две-три седмици отново ми се обади [шефът на Rezvani Ферис Резвани] и каза, че са намерили пари. Направихме договор и започнахме. Обаче дойде Ковид и финансистите рапъри свиха инвестицията поради липсата на участия. За известно време спряхме работа, след това я възобновихме, но в опростен вариант, който да бъде изцяло финансиран от Rezvani. Още година доразвих автомобила, за да бъде по-обикновен за изработка. Вратите тип пеперуда за инженерите е много труден. Сега колата е с оригинални панти на вратите и багажника, както и окачването от Escalade. Всичко това сваля доста цената, която би била над милион, а сега е 270 000 долара. Предната и задната част са почти същите като проекта. Аз рисувах, след това Rezvani го даваха на инженерите си да го прехвърлят на CAD.“

Лукс от Китай!