Полша срещу забраната за коли, задвижвани с изкопаеми горива


12 Jun 2023

На 28 март тази година Европейският Съюз взе окончателното решение да забрани продажбата на чисто нови автомобили с двигатели с вътрешно горене. Това породи големи дискусии и полемики в отделните страни-членки на съюза, а сега разбираме, че Полша не е съгласна с решението. И то изобщо.

До такава степен, че поляците възнамеряват да обжалват новите правила пред най-висшия съд на ЕС в рамките на дни. Това коментира министърът на климата на страната Анна Москова, цитирана от "Ройтерс" и Дневник.

"Не сме съгласни с този и други документи от пакета "Подготвени за цел 55" и ще обжалваме в Европейския съд. Надявам се, че други страни ще се присъединят", каза Москова пред Radio Zet в понеделник. "Ще подадем иска през следващите дни", допълни министърът.

Важно е да отбележим, че все още не е ясно какво ще представлява забраната за продажба на нови коли с ДВГ в ЕС от 2035 г. Макар и непотвърдено се говори, че ДВГ-та, работещи на синтетични горива, може да бъдат изключени от забраната. За това силно лобира Германия, един от най-големите автомобилни пазари на континента.

Лукс от Китай!