Eldrive инвестира 170 млн. евро за нови зарядни станции в България, Литва, Румъния и Латвия


21 Jun 2023

Европейската Инвестиционна Банка (ЕИБ) одобри отпускането на приблизително 40 млн. евро финансиране от над 170 млн. евро планирана цялостна инвестиция за развитието на зарядната мрежа за електрически автомобили Eldrive в България, Литва, Румъния и Латвия. Инвестицията ще бъде използвана за инсталирането на над 10 500 зарядни станции на четирите пазара, в които Eldrive оперира.

В съобщение на сайта на ЕИБ се посочва, че целта на финансирането е да се ускори електрификацията на автомобилния сектор в Европа, като се осигури широка и леснодостъпна зарядна инфраструктура за електромобили, с което да се подпомогне борбата срещу климатичните промени и замърсяването на въздуха. Този проект подкрепя широк спектър от политики на ЕС и спомага за постигането на целите за декарбонизация на Съюза, като конкретно е насочен към постигане на заложените в Зелената сделка и Стратегията за устойчива и умна мобилност цел за достигане на над 1 милион публични зарядни станции и станции за зареждане с алтернативни горива в ЕС до 2025 г. и 3 млн. до 2030 г.

„Привличането на Европейската Инвестиционна Банка за партньор и одобряването на това финансиране е ключов момент от развитието ни като оператор на зарядна инфраструктура за електромобили. То ще ни помогне да развием бързо и ефективно зарядната си мрежа и да се превърнем в един от водещите международни оператори в Европа.“ коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на eMobility International, компанията, която управлява бизнеса на бранда Eldrive.

Eldrive е най-големият оператор на зарядна инфраструктура за електромобили в България и една от водещите компании в сектора в Румъния и Литва. Към момента мрежата разполага с над 800 зарядни точки на всички пазари, като е единствената мрежа у нас с национално покритие на пътната мрежа. Основният фокус на Eldrive е върху бързото и супер бързото зареждане, както и изграждането на зарядни хъбове по основните пътни маршрути.

Най-добрият в класа си?