До няколко месеца започва строежът на Слатинския участък от метрото в София


23 Jun 2023

В следващите няколко месеца може да започне строежът на участъка от софийския метрополитен, обхващащ кварталите "Гео Милев" и "Слатина". Вече има избран изпълнител на проекта, но е нужно време за приключване на процедурите, обяви Стоян Братоев, изпълнителен директор на Метрополитен, по време на Green Week 2023, организиран от Dir.bg и 3E-news.

Тази линия на метрото ще обхваща една от най-гъсто населените части на София - около 110 хил. души живеят и работят в района, а прогнозите са за натовареност на линията от почти 80 хил. пътници. 

„В момента изграждаме участък от 3 км по Плана за възстановяване и устойчивост по продължението на третата линия - от метростанция „Хаджи Димитър“ до „Левски Г“. Проектът за метрото в София успя да покаже, че България може да изгражда големи, много сложни инфраструктурни проекти, които са изключителни ефективни по отношение на замърсяването на околната среда, бързината на пътуване и удобствата на пътниците", коментира още Братоев, цитиран от Investor.bg. "В големите европейски столици навсякъде се предвижда изграждане на 30 до 40 км нови метролинии в следващите 10-15 години. Ние предвиждаме 15-20 км, по-скромни сме заради финансовите възможности", каза още той.

Забележка: Снимката към статията е от метро станция "Хаджи Димитър".

Лукс от Китай!