VW пуска ID.1 за под 20 хил. евро

  • Четири рендъра на модела, който ще се продава и с емблемите на Cupra и Skoda Четири рендъра на модела, който ще се продава и с емблемите на Cupra и Skoda

23 Jun 2023

Още преди няколко години се появи слух за нов миниатюрен електрически Volkswagen. Бъдещият ID.1 с цена под 20 хил. евро обаче присъства съвсем реално в плановете на VW. Миниатюрният хеч ще бъде на пазара до пет години, като част от програмата на Volkswagen за достъпни електрички, твърди Autocar. 

VW и в момента има представител в сегмента – e-up, който има и версия с марката на Skoda – Citigo. Новият ID.1 ще е най-малкият и достъпен електромобил в цялата VW Group.

За да постигне нормално качество при тази цена, обаче, VW признава, че ще има нужда от някои нови технологии. Свалянето на цената ще бъде възможно и благодарение на използването на батерии от строящия се в момента завод за батерии на VW Group във Валенсия.

Засега името ID.1 не е официално потвърдено. Прокрадва се и вариантът ID.Polo, въпреки че това не ни се вижда особено логично. Досега VW твърдеше, че ще използва класическите имена само за истински наследници на съответните модели.

ID.1, както и да се казва серийната кола, ще бъде малък модел със сравнително скромен пробег – вероятно около 250-300 км за топ версиите. Компанията разработва 38-киловатчасова литиево-желязно фосфатна батерия за ID.2, която вероятно ще се използва също за ID.1.

За да свали цената допълнително, VW може би ще използва производство в Индия или Китай, но това засега са само предположения. Все пак европейският пазар е чувствителен към внос от тези страни и това може да наклони везните към избор на европейска страна за производството.

Рендъри: Autocar, ArenaEV

Лукс от Китай!