Платформата SSP на VW ще позволява мощности до 1700 к.с.


23 Jun 2023

VW Group неспирно се движи в посока електрификация още от Дизелгейт насам. Една от най-очакваните разработки на концерна е новата 800-волтова платформа SSP. Доскоро се смяташе, че VW закъснява с разработката й, но според най-скорошното изказване на Оливер Блуме, шефът на VW Group, супер платформата ще е готова до 2026 г. Тя ще замени използваната досега MEB.

Нещо повече, имаме нови подробности за SSP. Една от тях е, че моделите, които ще стъпват върху новата архитектура, ще могат да поддържат мощности до 1700 к.с. Много по-съществено обаче е това, че тази обща платформа (една и съща за най-малкия модел на Skoda и най-бързото Lamborghini) ще намали разходите за разработка на електромобили и ще свали драстично времето за зареждане – от 10 до 80% в рамките на 12 минути – три пъти по-бързо, отколкото се зареждат електрическите модели на VW в момента. Все пак ще има диференциация. Volkswagen разработва варианта на SSP за по-достъпните модели, Audi – за тези от среден клас, а Porsche – за луксозните.

SSP ще позволява и автономност от ниво 4, което практически означава шофиране без намеса на шофьора в повечето пътни ситуации.

 

Лукс от Китай!