Volvo представи нова линия електрически камиони с пробег до 450 км

  • 5 снимки 5 снимки

26 Jun 2023

Благодарение на по-мощни батерии за средната гама камиони на Volvo, FL и FE Electric, сега е възможен по-бърз преход към по-тихи и по-чисти превози в градовете. Новите батерии предлагат 42% допълнителен енергиен капацитет и в резултат на това осигуряват до 450 км общ пробег с едно зареждане.

Това означава, че камионите могат да се справят с повечето типове маршрути и транспортни задачи в градските зони, както и да осигурят захранване за оборудването за енергоемки операции, като сметосъбиране или градско строителство. Допълнителната енергия може също да бъде използвана при задачи с шофиране в градска среда с дълги смени без да е необходимо междинно зареждане. В резултат на подобрените батерии, Volvo FL Electric сега може да измине до 450 км с едно зареждане, а Volvo FE Electric има пробег до 275 км.

“С пробег от до 450 км, нашите електрически камиони са готови да заменят цели флотилии от градски дизелови камиони на наши клиенти. Volvo FL и FE Electric имат минимални емисии и нива на шум, което е от полза за климата, водачите и всички, които живеят и се придвижват в градовете,” казва Джесика Сандстрьом, старши вицепрезидент продуктов мениджмънт във Volvo Trucks.

По-големият капацитет означава, че сега са необходими по-малко батерии за осигуряване на същата мощност и енергия, както досега. Ако транспортните задачи на клиентите изискват по-кратък пробег, те ще могат да увеличат полезния товар, като използват по-малко на брой батерии – с увеличен товарен капацитет от 500 кг за всяка батерия по-малко.

“За някои клиенти е по-важно да имат по-висок товарен капацитет, отколкото да увеличат пробега на камионите си. Ние работим заедно с нашите клиенти, за да изберат най-доброто решение,” казва още Джесика Сандстрьом.

Актуализираните Volvo FL и FE Electric ще са налични за поръчка с доставка през есента на 2023 година. 

Технически данни:

Volvo FL Electric

Силова линия: до 180 кВ   
Задвижване: 1 електрически мотор
Батерии: 280-565 кВтч, 3-6 батерии
Пробег: до 450 км при 6 батерии, до 280 км при 3 батерии

Volvo FE Electric

Силова линия: до 225 кВ
Задвижване: 2 електрически мотора
Батерии: 280-375 кВтч, 3-4 батерии
Пробег: до 275 км при 4 батерии, до 200 км при 4 батерии

Лукс от Китай!