Румъния пуска в експлоатация чисто нов мост на стойност 500 млн. евро


28 Jun 2023

Мостът Браила над река Дунав ще бъде отворен за движение на 6 юли според министъра на транспорта на Румъния Сорин Гриндяну, който наскоро посети строителната площадка. По-рано откриването беше насрочено за 27 юни. Съоръжението е най-сложният пътен инфраструктурен проект в страната след промените от 1989 г. и струва над 500 милиона евро, идващи от Европейския съюз.

През първите 5 години след отварянето му шофьорите няма да плащат тол такса. Въпреки това за определен период от време мостът ще бъде отворен само през почивните дни, докато през делничните дни ще бъде затворен през нощта, за да може да се демонтират строителните кранове.

„Заедно с колегите, местната власт, Национална компания „Пътна инфраструктура“, изпълнителя и фирмите, участващи в проекта, решихме да пуснем моста за движение възможно най-скоро, което означава 6 юли. Строителните работи са почти 100% завършени, като остават няколко довършителни работи. Но ние взехме решение да го отворим за движение възможно най-бързо, въпреки че ще има текуща работа", каза Гриндеану, цитиран от Economedia.ro.

 

Общата дължина на окачения мост над река Дунав е 1974,30 метра, с централно разстояние 1120 метра. За сравнение, прочутият мост Голдън Гейт в Сан Франциско е с дължина 1970 метра и централен участък от 1280 метра.

„Към момента на завършването му това ще бъде третият мост в Европа по отношение на централен обхват и дължина“, казват представители на пътната агенция в северната ни съседка. Двете кули на моста достигат височина от 192 метра, което ги прави практически най-високите конструкции в Румъния.

Лукс от Китай!