Направиха карта на зоните в София, забранени за коли от първа еко група тази зима


29 Jun 2023

Столична община представи нова интерактивна карта (линк тук), на която са показани новите “малък и голям ринг” – забранени за движение на замърсяващи автомобили. Както знаете, първата подобна забрана у нас започва да функционира пробно от тази зима. Колите от еко група 1 на новите екологични стикери (около 900 хил. коли в страната) ще бъдат ограничени от централната градска част (малкия ринг) от 1 декември 2023 до 28 февруари 2024 г. Целта е да се ограничи замърсяването на въздуха. От 1 декември 2024 г. в “малкия ринг” ще бъде забранено и влизането на коли от еко група 2. От 2028 г. тази забрана ще обхване и най-голямата еко категория коли – третата група, в която има близо милион превозни средства. В “големия ринг” забраната за еко група 1 е от 1 декември 2025 г.

Новата карта позволява да направите проверка за всеки един адрес в София – кога коя категория коли ще бъде забранена и кога на съответния адрес се забранява употребата на твърдо гориво (2025 - 2029 г.)

 

Наредбата за шофиране на замърсяваща кола предвижда изключения. Те са за хората, които живеят съответно в малкия и големия ринг на столицата. При наличие на издаден стикер за паркиране (по местоживеене) в рамките на платените зони в града, няма да има нужда да се подават заявления, като данните на гражданите и автомобилите им ще бъдат автоматично отчетени в работата на контролиращата система. Ако граждани, живеещи в рамките на нискоемисионните зони, нямат издаден такъв стикер, те ще трябва да подават молба до ЦГМ, за да бъдат изключени от забраните. Същото се отнася и за хората с увреждания, като те ще могат да регистрират до два броя автомобили, с които да преминават през зоните.

 

Лукс от Китай!