В Париж SUV-тата ще плащат повече за паркинг


12 Jul 2023

SUV автомобилите обикновено са по-големи, по-тежки и по-неефективни превозни средства от хечбеците, седаните и дори комбитата. Париж, столицата на Франция, ги вижда като един от основните източници на замърсяване на въздуха в града и планира да наложи по-високи тарифи за паркиране за SUV-та. Размерът, теглото и двигателят на автомобила ще бъдат взети предвид при изчисляване на таксите.

The Guardian съобщава, че мярката е одобрена от парижките съветници миналия месец, а предложението за нея идва от екологичната партия EELV. Броят на SUV автомобилите в Париж се е увеличил с около 60 процента през последните четири години, коментират от партията, а мястото им "определено не е в градовете". 

„Бихме искали град Париж да промени ценообразуването на платеното паркиране, за да го направи прогресивно според теглото и размера на превозните средства“, коментира Фредерик Бадина-Серпет, съветник от EELV. „Целта е да се съсредоточим върху един абсурд: авто-затлъстяването... неумолимият ръст на теглото и размера на превозните средства, които се движат в нашите градове и особено в Париж.“

Очаква се новото правило да влезе в сила от 1 януари следващата година, когато собствениците на джипове ще започнат да плащат по-високи такси за паркиране. Въпреки това се очаква електрическите превозни средства и превозните средства на големи семейства да бъдат изключени от текста, въпреки че подробности за размера на таксите и как автомобилите ще бъдат категоризирани не са известни към момента.

По-рано тази година град Лион въведе подобен нов закон, който ще влезе в сила през следващата година. Третият по големина град във Франция обяви нова политика за паркиране, според която таксите за паркиране в обществени зони ще се определят прогресивно въз основа на размера, теглото и двигателя на превозното средство.

Лукс от Китай!