Електрически камион с 16 тона филц - най-ефективният шофьор на камион в България за 2023 г. e Пламен Иванов


12 Jul 2023

Пламен Иванов от Плевен е победителят в първото състезание по ефективно шофиране на електрически камион в България. Той се пребори за титлата в директни елиминации с останалите девет финалисти в националния финал на седмото издание на състезанието, организирано от Volvo Trucks, което тази година се проведе под името е-Driver ’23 с изцяло електрически тежкотоварен камион.

По време на националния финал, който се състоя в долината на розите, организаторите отправиха предизвикателство към десетимата финалисти от квалификационните кръгове в страната, които трябваше да докажат своите умения в две шофирания с различни камиони, по различни маршрути, за да излъчат шампиона на България.

Трасето на състезателният камион от квалификационните кръгове, влекач Volvo FH Electric, задвижван от 3 електрически мотора с обща мощност от 666 к.с., оборудван с бордово полуремарке Schmitz EcoFlex и натоварен с 16 тона бетонови блокове, бе две обиколки с обща дължина от 24 км и максимално време за преминаване от 26 минути, от разклона за село Ягода до пътен възел Змейово и обратно.

Втората композиция, съставена от влекач Volvo FH 500 к.с., оборудван със самовално полуремарке Mеiller, натоварено с 16 тона филц, се движеше по маршрут с дължина от 47 км при максимално време за преминаване от 45 минути, от разклона за село Ягода, през пътен възел Змейово, до пътен възел Черганово и обратно.

Общият резултат за всеки финалист бе определен от разхода на енергия с отчитане на рекуперираната енергия и средния разход на гориво за преминаване по съответните маршрути, преобразувани в точки и при спазване на зададените максимални времена.

Победителят в надпреварата e-Driver ’23, Пламен Иванов, ще отпътува през октомври до Гьотеборг, родния град на Volvo, където ще има възможност да посети завода в Туве, да се запознае отблизо с историята на камионите, както и с бъдещето през погледа на Volvo Trucks. Goodyear, основен партньор в състезанието, осигури на призьорите гуми за влекачи и леки автомобили.

Лукс от Китай!