Спасиха моряк и куче, оцелели два месеца в Тихия океан

  • Галерия от 4 снимки със спасените моряк и куче Галерия от 4 снимки със спасените моряк и куче

18 Jul 2023

Тази история е като за филм с щастлив край. В нея австралийски моряк и неговото куче са спасени, след като прекарват на аварирал катамаран във водите на Тихия океан повече от два месеца.

Всичко започва през месец април, когато 51-годишния Тим Шадок и кучето му Бела тръгват на дълго морско пътешествие от Ла Пас в Мексико към Френска Полинезия. Двамата трябва да изминат повече от 5000 км, но след няколко седмици плаване лодката им е повредена от силна буря, оставяйки без електроника да изпратят сигнал за помощ.

Мъжът от Сидни и неговият любимец оцеляват два месеца на борда сред вълните, хранейки се със сурова риба и пиейки дъждовна вода. Морякът е носел със себе си риболовни принадлежности и неща за оцеляване, което е спасило двамата от глад и жажда.

На 12 юли Тим и Бела са забелязани от хеликоптер, извършващ наблюдение на мексикански риболовен траулер. Подаден е сигнал за бедствие до намиращият се наблизо кораб, като екипажът му се насочва към неуправляемия катамаран.

Морякът и кучето са качени на борда на траулера, а за изненада на риболовците двамата са в добро здравословно състояние, макар мъжът да е видимо отслабнал и пуснал голяма брада.

Спасените ще бъдат транспортирани с кораба до Мексико, където ще бъдат прегледани от лекар и ветеринар.

Лукс от Китай!