Франция и Норвегия строят пътища, които безконтактно зареждат електрически превозни средства


19 Jul 2023

Израелският стартъп Electreon започва пробно инсталиране на пътна настилка, която ще зарежда електромобили, в две страни в Европа. Във Франция тестът ще бъде с кратък 2-километров участък по магистрала А10 край Париж.

 

 

 

В Норвегия пък безконтактното зареждане ще бъде вградено в участък от улица в близост до автобусно депо в Трондхайм, за да се използва от електрическите автобуси от градския транспорт. Целта е на по-късен етап в 200-хилядния град да има цели улици, снабдени с тази технология. Те ще позволяват автобуси, камиони и таксита да се зареждат, докато се движат, без да е необходимо спиране.

 

 

Безжичното зареждане в движение не е нещо ново, в крайна сметка всяка нова кола предлага тази технология, за да заредите телефона си. Компанията Electreon нашумя преди няколко месеца, когато снабден с нейната технология Toyota RAV4 се движеше на ток в продължение на 100 часа, като мина 1924 километра и счупи рекорда за най-дълго пътуване на ток без спиране за зареждане. За въпросните сто часа колата беше получила 240 кВтч енергия, което показва, че скоростта на зареждане от подобни технологични пътища не е много висока.

 

Лукс от Китай!